A szőlő (Vitis vinifera) feketerothadás (Guignardia bidwellii) fertőzésre adott transzkriptom szintű válaszának vizsgálata

A szőlő guignardiás feketerothadása (Guignardia bidwellii) a hazai szőlőültetvények jelentős károsítója. A betegséggel kapcsolatos tapasztalatok hiánya miatt a védekezés és a megelőzés lehetőségei korlátozottak, a növényi rezisztencia forrásokkal kapcsolatosan szintén kevés információval rendelkezünk. A kórokozó egy pszeudotéciumos gomba, melynek piknídiumos alakja (Phyllosticta ampelicida) is ismert. Gazdanövény körébe a különböző Vitis- és Parthenocissus- fajok tartoznak. A kórokozó a szőlő növekvő zöld részein (levél, hajtás, fürt) mutat tüneteket. Elsődleges fertőzési források a növényi maradványokban, a töppedt bogyókon áttelelő pszeudotéciumok és piknídiumok. A betegség szétterjedésében a vízcseppekkel terjedő piknokonídiumoknak van szerepe.

Munkánk során elsődleges célunk a szőlő és a feketerothadás kórokozója közötti kapcsolat biológiai hátterének megismerése. Ehhez a genetikai térképezési munkák eredményeinek integrálása mellett tervezzük vizsgálni a szőlő feketerothadásra adott transzkriptom szintű válaszát. A Guignardia bidwellii fertőzésre felül- vagy alul expresszáló gének azonosításával segíteni szeretnénk a markerfejlesztést, a marker-támogatott szelekciót. Az RNS szintű válasz megismeréséhez feketerothadással szemben ellenálló és arra fogékony genotípusokat mesterségesen fertőzünk feketerothadással, majd különböző időpontokban mintát veszünk, amelyeket nagy áteresztőképességű RNS-szekvenálással (RNAseq) vizsgálunk. A tervezett munka eredménye olyan rezisztenciagén-jelöltek azonosítása, amelyek ismeretében lehetőség nyílik olyan markerek kifejlesztésére, amelyek közvetlenül felhasználhatóak a nemesítésben és ezáltal nagyobb terméshozamú, jobb beltartalmi értékű, a kórokozónak ellenálló fajták hozhatók létre.

magyar