A fitotechnikai műveletek hatása a fürtfonnyadás fellépésének gyakoriságára és mértékére eltérő ökológiai adottságú szőlőültetvényekben

A fürtfonnyadás élettani betegséget kiváltó tényezők még pontosan nem ismertek. Hajlamosító tényező lehet a szélsőséges időjárás, a túlterhelés, egyes alanyok használata, valamint az alkalmazott fajta (Cabernet sauvignon, Zweigelt, Pinot noir, Zöld veltelini, Sauvignon). Tünetei a zsendülés kezdetétől jelentkeznek (zavar a színeződésben, leálló bogyónövekedés, petyhüdés). A kocsánybénulásra jellemző elhalás itt nem következik be, azonban súlyos esetben mind a kocsányzat, mind a levelek elszíneződhetnek. A jelentős terméskiesés és minőségcsökkenés (alacsony cukor- és kedvezőtlenül magas savtartalom, kis színintenzitású must/bor) elkerülése érdekében szükségszerű az élettani betegség mérséklését biztosító szőlészeti eljárások kidolgozása.

Célunk a fitotechnikai eljárásokkal (virágzáskori lelevelezés, fürtfelezés) mérsékelni, illetve megszüntetni a fürtfonnyadás fellépését. Feltárjuk a tápanyagellátás, valamint az időjárási tényezők és a betegség fellépése közti összefüggéseket. A rutinmérések mellett a must aminosav- és biogén amin-tartalmát is elemezzük. A kísérlet három helyszínen történő vizsgálatra épül, ahol az ültetvények szerkezeti kialakítása, metszésmódja/terhelése hasonló, valamint mindhárom esetben megegyezik a fajta (’Zweigelt’). A vizsgálatok során az eltérő ökológiai adottságokat is vizsgáljuk, ezek alapján az esetleges terroir-hatást is igazolhatjuk.

magyar